ŽHAVÁ LÁVOVÁ POLÉVKA
Recept si k obědu dávají Dračice a Oslík. Hlavní ingrediencí jsou rajčata, což potěší milovníky zeleninových polévek. Pokud máte radši ty krémové, i vy si přijdete na své. Ale pozor! Polévka nemá hrozné jenom jméno - také hrozně dobře chutná! ;-)
POTŘEBUJETE:
- 1 malá cibule
- 1 mrkev
- 30 ml (2 lžíce) olivového oleje
- 1stroužek česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 400 g krájených konzervovaných rajčat
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 1 lžička čerstvých tymiánových lístků
- 450 ml zeleninového vývaru
- špetka cukru krystal
- trochu citronové šťávy
- mleté černé koření
POSTUP:
1) Očistěte a nakrájejte mrkev. Ve středně velkém hrnci rozpalte na mírném ohni olej.
2) Do hrnce přidejte cibuli a mrkev. Opékejte za občasného míchání 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přimíchejte česnek, mouku a směs vař asi 1 minutu.
3) Přidejte rajčata, pyré, vývar, cukr, citronovou šťávu a uveďte do varu. Zmírněne plamen a vařte asi 20-25 minut. Pak polévku odstavte a nechte vychladnout.
4) Přelejte polévku do mixéru, dochuťte kořením a rozmixujte do hladka (nemixujte horké - kvůli páře v mixéru). Pak ji opět v hrnci uveďte do mírného varu.
5) Polévku podávejte s teplým opečeným chlebem.